Družinski kolesarski izlet okoli Cerkniškega jezera

Družinsko kolesarjenje lahko postane motivacijsko zelo naporno, če se prej ne pripravimo nanj. Otroci, ki niso vešči vztrajnosti, ali pa kondicijsko ustrezno pripravljeni, bodo hitro obupali in takrat je vsa moč spodbujanja v rokah staršev.

Preden se lotimo večjih kolesarskih podvigov je dobro, da se že prej postopoma pripravljamo na kolesarske izzive, ki nas bodo čakali na poti. Nekateri izzivi so že krajše ture ob prometni poti, krajše ture s strmimi vzponi, vožnja po neasfaltiranih ali celo gozdnih poteh, ali pa daljše ture, kjer je potrebno veliko vztrajnosti.

Pri iskanju navdiha za družinsko kolesarsko turo smo si pomagali z Družinskim kolesarskim vodnikom, v katerem je kar 50 predlogov za kolesarjenje z otroki. Ker je bil že oktober in je bilo za nami že kar nekaj deževnih dni, smo se odločili za pot okoli Cerkniškega jezera. Pot je sicer kar dolga, je pa bolj ravninska in z enim večjim, a kratkim vzponom.

Kolesa smo naložili na strešni prtljažnik, spakirali malico, vodo, prigrizke in ostalo kolesarsko opremo. Upali smo še na ugodno vreme brez dežja in vetra.

Cerkniško jezero je najbolje obiskati po obilnejšem deževju, saj je velik del, sicer presihajočega jezera, prekrit z vodo. Jezero se zadržuje na Cerkniškem polju približno devet mesecev, tako da ga lahko ujamete skoraj skozi celo leto. Poleg slikovite narave je to področje izjemno zanimivo tudi po svoji favni, saj tukaj domujejo številne vrste ptic, sesalcev, metuljev in dvoživk.

Našo kolesarsko pot smo začeli v bližini vasi Gorenje jezero. Vas, ki se je nekoč imenovala Vrh jezera, se omenja že v 13. stoletju, v 15. stoletju pa kot Gorenje jezero. Vas je znana po cerkvi Sv. Kancijana, zaščitnika pred poplavami. Tudi Valvasor omenja to cerkev v svojem poročilu, kjer pravi, da so domačini z zvonjenjem vsako leto naznanili začetek znamenitega lova v Cerkniškem jezeru.

Pogled na Cerkniško jezero iz vasi Gorenje jezero.

Podali smo se čez most od koder je prav lep pogled na Cerkniško jezero. Ob mostu se nahaja tudi tabla z odmerjenimi gladinami jezera. Ugotovili boste, da je lahko tudi most prekrit z vodo. Nejevoljni smo zagrizli v klanec v Lazah, ampak nam je z nekaj vzpodbude le uspelo priti na vrh, kjer te table v gozdu spomnijo, da je to področje medvedov. Vode v jezeru je bilo ravno prav, da smo se po kopnem pripeljali na Otok.

Otok je prava posebnost Cerkniškega jezera. Šele ob močnih nalivih postane čisto pravi otok. V 15. stoletju so vaščani lahko potovali do Cerknice le s čolni. Ženske so hodile v druge vasi in celo v Trst prodajat ribe in ptice. Danes živi na Otoku manj kot 30 ljudi.

Pašniki na Otoku.

Cesta od Gorenjega jezera pa vse do Dolenjega jezera je pretežno makadamska, tako da bodite pripravljeni na veliko cestnega prahu v suhih poletnih mesecih, ko se tod okoli vijejo trume avtov. Kolesarska pot vodi preko Notranjskega regijskega parka, dobro označene učne poti, kjer bo vaš trud poplačan z izjemnim razgledom s Stolpa Otočec, opazovalnice ptic.

Stolp Otočec je dobil ime po kraju Otok.

S tega dela je tudi čudovit pogled na Slivnico, saj veste, tisto goro na kateri bivajo coprnice.

Pogled na Cerkniško jezero s Slivnico v ozadju.

Našo kolesarsko pot smo malo prilagodili glede na priporočila domačinov. Malo smo jo tudi skrajšali, preko Dolenjega jezera, in izpustili Cerkniško polje z Dolenjo vasjo. Če imate čas, se splača pokukati v muzej Jezerski hram. Pri cerkvi Sv. Janeza smo zavili na stranpot, da smo se izognili vožnji po glavni cesti čez Cerknico in prečkali glavno cesto v Peščenku. Pot smo nadaljevali kar po Slivniškem pobočju, ki je prineslo kar nekaj dodatne višinske razlike. S tega zornega kota se odpirajo čudoviti razgledi na Cerkniško jezero z Javorniki v ozadju oziroma na goro Snežnik.

Pogled na Cerkniško jezero z Javorniki v ozadju.
Družinski kolesarski vodnik vs Kolesarjenje.com.

Primerjava poti:

Družinski kolesarski vodnikKolesarjenje.com
dolžina: 28 kmDolžina: 24,5 km
višinskih metrov: 240višinskih metrov: 335
čas za kolesarjenje: 3 urečas za kolesarjenje: dobri 2 uri

Kljub godrnjanju nam je uspelo zvoziti pot okoli Cerkniškega jezera. Trud je bil poplačan z izjemnimi razgledi, preletom štorklje, z malico na razglednem stolpu. Če bi bili tam kakšen mesec prej, bi se lahko še namočili v jezeru.